
En resposta a les barbaritats comeses durant la Segona Guerra Mundial, l'Organització de les Nacions Unides —just acabada de crear—, va començar a treballar en la redacció d'un document que intentava, per primera vegada en la història, limitar el poder dels estats en favor d'una universalització dels drets humans. La redacció del text va ser fruit d'un esforç col·lectiu de representants de tot el món. El document final es va convertir en la Declaració Universal dels Drets Humans, que fou aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948. Tot i que no és un tractat vinculant, aquest text ha tingut un profund impacte en el desenvolupament del dret internacional i ha establert principis bàsics en drets humans que molts països han incorporat a les seves lleis i constitucions.
No obstant això, cap dels desafiaments que es plantegen en un món divers i en canvi constant no es pot encarar amb èxit sense la complicitat dels ciutadans i ciutadanes que, tot i el seu gran poder de transformació, no sempre disposen d’informació prou rigorosa per valorar els impactes de les seves accions. Sovint es fa difícil disposar de referències per entendre i llegir de forma constructiva conceptes com la igualtat, la pau, la llibertat, el respecte i la resta de valors i principis inclosos en la Declaració. D’altra banda, fruit del desconeixement o dels prejudicis, de vegades som testimonis d’actituds i comportaments que directament hi entren en conflicte i que dificulten l’accés a la ciutadania plena d’alguns col·lectius. Per això és imprescindible dur a terme accions de sensibilització i divulgació que ajudin a posar en valor els drets universals en totes les seves dimensions.
En aquest context, a través de diferents escenaris, protagonistes i esdeveniments històrics amb els drets humans com a fil conductor, EL JARDÍ DE ZAHRA convida els lectors i espectadors a reflexionar sobre tots aquells valors que fan les societats més justes i inclusives. Els problemes i conflictes propis de qualsevol relació també són oportunitats per establir punts de trobada.
Una dona feineja en un bladar de l'Atles (Marroc)